Hos Vintønden.dk har vi flere forskellige mousserende vine. Vi har mousserende vine som er tør og sød mousserende vin. Alt vores mousserende vin kommer i den bedste kvalitet fra Italien, og vi har alt lige fra Asti, til Prosecco og mousserende vin lavet på den klassiske Champagne-metode

Så mangler du mousserende vin til velkomstdrink, dessert eller bare til at nyde, så tag et kig nedenfor.

225,00 DKK

200,00 DKK stk. v/ 3 flasker
180,00 DKK stk. v/ 6 flasker

165,00 DKK

145 DKK stk. v/ 6 flasker

105,00 DKK

90,00 DKK stk. v/ 6 flasker

85,00 DKK

75,00 DKK stk. v/ 6 flasker

145,00 DKK

130,00 DKK stk. v/ 6 flasker

145,00 DKK

130,00 DKK stk. v/ 6 flasker


Hvad er mousserende vin?

Mousserende vin er som oftest hvidvin med bobler, du kan dog også sagtens finde rosé-mousserende vine. Mousserende vine er kendetegnet ved at kunne være både tørre og søde i smagen, derfor kan du også finde mousserende vin til stort set alle slags madretter. 

De fleste drikker mousserende vin som velkomstdrink ved festlige lejligheder. Mange kender også til den søde Asti Spurmante, som mange får til kransekagen nytårsaften. 

Mousserende vine er inddelt i en række forskellig klasser, alt efter hvor søde eller tørre de er i smagen.

Non dosage | brut zero

Dette er en fransk betegnelse og betyder der ikke er tilsat sukker. Derfor indeholder vinen også mindre end 3 gram sukker pr. liter vin. Disse vine er utrolig tørre og kan faktisk fremstå en smule syrlige i smagen. 

Extra brut

Detter er en betegnelse som anvendes i Frankrig, Italien og Spanien. Her må vinen ikke have mere end 6 gram sukker pr. liter vin. Disse vine fremstår også meget tørre og kan i praksis være lige så tørre som en ‘non dosage.’ 

Brut

Betegnelsen brut anvendes i Frankrig, Italien og Spanien. Denne betegnelse er den du oftest finder - det er simpelthen den de fleste producenter laver både i og udenfor Champagne. Disse vine må maksimalt indeholde 12 gram sukker pr. liter vin, hvorfor de fremstår tørre. Disse vine er ofte ganske gode til velkomstdrinks og forretter. 

Extra dry | Extra sec | Extra seco

Disse betegnelser finder du over hele verden. Lidt kækt kan man sige at disse vine er sødere end de tørre, og tørre end de søde - det er altså sådan en mellemting. Disse vine indeholder 12 - 17 gram sukker pr. liter. 

Sec | Seco | Secco

Disse betegnelser kan du finde over hele verden, men du vil generelt støde på dem med franske, italienske og spanske vine. Disse vine har et sukkerindhold på 17 - 32 gram pr. liter vin. Disse vine er noget de fleste ville kunne lide.  

Demi sec | Semi seco

Vine med denne betegnelse finder du i Frankrig og Spanien. Sukkerindholdet i disse vine er på 32 - 50 gram pr. liter vine, og de er derfor ganske søde.  

Doux | Dulce | Dolce 

Disse vinde har et sukkerindhold på mere end 50 gram pr. liter, og fremstår derfor også meget søde. Vinen er så søde, at de bør drikkes til desserter. Du kan finde vine med disse betegnelser i Frankrig, Italien og Spanien.  

Mousserende vin fra Italien

I Italien produceres en række forskellige mousserende vine. Italienerne producerer bl.a. den kendte prosecco, Asti Spurmante, Moscato d'Asti, Franciacorta og mousserende vine lavet på Metodo Classico. Det er generelt Franciacorta og Metodo Classico som er de “fineste” og dyreste mousserende vine. Det skyldes at de produceres på den omkostningstunge Champagne-metode.

Mousserende vin fra Spanien

I Spanien produceres Cava. Cava er generelt tør og er derfor fortrinlig til forretter eller velkomstdrink. Cava kan både være lavet på Champagne-metoden og efter mere “moderne metoder” hvor vinen tilsættes kulsyre. 

Mousserende vin fra Frankrig

Champagne, mere klassisk og sagnomspunden kommer det ikke til at lyde. Champagne er verdens meste kendte mousserende vin, og den kan kun produceres i distriktet Champagne i Frankrig. Det siges at Champagne er moderen til alle andre mousserende vine, og at det var munken Dom Pérignon som ved en fejl opfandt Champagne.

Dom Pérignon fandt ved en fejl en flaske vin klosterets kælder som have foretaget en anden gæring. Munken troede egentlig at flasken var ødelagt, men han smagte på vinen og råbte:

“Kom hurtigt, jeg drikker stjernerne” - Dom Pérignon

I Frankrig produceres også en masse andre mousserende vine, som ikke må prydes med Champagne-navnet, da de simpelthen ikke kommer fra området. Disse vine kaldes ofte Crémant, de mest kendte er Crément de Bourgogne og Crément d’Alsace.    

Tryk i mousserende vin 

I europa er mousserende vin defineret ved at have over et tryk på over 3 atmosfære inde i flasken. Det mest normale for mousserende vine er dog at have et tryk på hele 5-6 atmosfære. 

Hvis du ikke ved hvor meget 5-6 atmosfære er, så til sammenligning, har et bildæk et tryk på ca. 3 atmosfære. 

Trykket i vinen bestemmes ved tilsættelse af sukker under begyndelsen af anden runde af gæringsprocessen. 

Desto mere sukker der tilføres, desto højere tryk. Det skyldes, at sukkeret producere carbondioxid som danner trykket. 

Hvordan laver man mousserende vin?

Produktionen af mousserende vin har overordnet set rigtigt mange ligheder med med produktionen af vin. Der er dog nogle tydelige forskelle som vi vil komme ind på nu. 

Det første sted hvor forskellen på produktionen er tydelig er ved høsten. Druer til mousserende vin høstes tidligere end druer til almindelig rød- og  hvidvin. Det skyldes, at druerne til mousserende vin skal have et højere indhold af syre og mindre sødme end normalt. 

Pressehuset er som oftest beliggende tæt på vinmarkerne. Producenter nemlig at få skilt drueskallen og druesaften fra hinanden så hurtigt som muligt. 

Den anden forskel er at noget mousserende vin gæres to gange. 

Anden gæring

Anden gæring er en metode som anvendes til at skabe boblerne i den mousserende vin. Anden gæring er et krav i Champagne, men metoden anvendes også i resten af verden. Metoden anvendes bl.a. også i Franciacorta, Metodo Classico og i nogle Cava-vine. 

En anden gæring foregår i praksis på den måde, at der i første omgang produceres en ganske almindelig hvidvin eller rosévin. Denne vin har gerne en lidt lavere alkoholprocent, gerne omkring 10,5 - 11% alkohol. Efterfølgende tappes vinen på flaske, og her blandes nyt gær og sukker, hvorefter en anden gæring igangsættes. Denne gæring øger i første omgang alkoholprocenten med cirka 1 - 1,5%. Dernæst skaber anden gæringen kulsyre og vinen får derfor sin mousserende effekt.

Herefter lagres flaskerne med gær resterne som giver smag til vinen. I Champagne skal vinene som minimum lagrer 1 år på flaske, men i praksis lagres flaskerne ofte længere. Når lageringen er fuldendt vendes flaskerne såleds gærresterne og et evt. bundfald samles i flaskehalsen. Efterfølgende fryses flaskehalsen, således resterne er frosne og kan tages ud. 

Afslutningsvis sættes en ny korkprop og flaskerne frigives til salg eller gemmes til yderliger lagering i kælderen. 

I nogle tilfælde kan en anden gæring også foregå på tryktank, hvor mere vin anden gæres i større mængder. Denne metode anses ikke som værende lige så fin og er derfor heller ikke tilladt i bl.a. Champagne. 

Mousserende vin som ikke er lavet med anden gæring

Billige mousserende vine er generelt ikke lavet med en anden gæring. Disse vine laves ved at tilsætte kulsyre ligesom vi kender det fra sodavand og danskvand. Vinene kan smage lige så godt som en mousserende vin lavet med anden gæring, men boblerne er som regel større og knap så behagelige.         

Semi-mousserende vine

Semi-mousserende vine såsom tyske spritzig, den italienske firzzante eller fransk pétillant vin, er kendetegnet ved at have et tryk i flasken mellem 1 og 2,5 atmosfære. Semi-mousserende vine er derfor som oftest også mindre søde end mousserende vine. 

Røde mousserende vine

Størstedelen af mousserende vine i verden er enten hvide eller rosé. Der findes dog også rigtigt lækre røde mousserende vine. 

Lande som Australien, Moldova og Italien er førende indenfor røde mousserende vine, og har alle tre stor produktion af netop røde mousserende vine. 

Italien har den største produktion og ældste traditioner indenfor området. I Italien produceres blandt andet røde mousserende vine såsom Lambrusco og Brachetto og mousserende Barbera.

Mad og mousserende vin 

Champagne 

Champagne er den mest populære mousserende vin i verden. Derfor vil vi også starte med at kigge på hvilke råvare og retter som du kan spise til et glas køligt champagne. 

Generelt set, kan du uanset hvilken mousserende vin du skal have, følge retningslinjerne for hvilket mad du bør spise til et glas champagne. 

Champagne er præget af en tør balance, brus og frugtige noter. Du kan dog også få Champagne som er en smule sød.

Ost

Er du i oste humør vil et godt valg være: 

  • Brie
  • Mascarpone

Popcorn

Ja du læste rigtigt. Popcorn med smør, og et lækkert glas tør champagne er et match made in heaven. 

Fisk

Det salte hav er et rigtigt godt match til champagne. Vi vil anbefale at du vælger:

  • Rejer
  • Skaldyr
  • Røget laks
  • Caviar
  • Østers

Dessert

Nytår er for mange danskere lig med champagne og kransekage. Men champagne er generelt rigtigt god til mange desserter. Fx:

  • Frugtige tærter
  • Pandekager
  • Småkager
  • Andre desserter præget af smør og eller honning

Prøv også med et lille glas Italiensk grappa til din dessert


Andet

Har intet af det ovenstående fanget din interesse så tag det helt roligt. Champagne fungere også rigtigt godt med: 

  • Salami
  • Svampe
  • Æg
  • Foie Gras 

Cava

Cava fra Spanien er et rigtig godt alternativ til det dyre Champagne, hvor du med Cava kan få er meget fint alternativ til en væsentlig billiger pris. Cava er rigtig godt sammen med salte og generelt lette madretter. Du kan derfor sagtens server en Cava til såvel tapas som sushi.

Neden for kan du se eksempler på hvilke madvare som er gode til Cava.

  • Osten Manchego
  • Oliven 
  • Salte mandler
  • Salte chips
  • Stegt og/eller røget fisk
  • Parma eller Serrano skinke   

Italien

Italien er primært kendt for 2 forskellige mousserende vin, Moscato d´asti og Prosecco. Førstnævnte er sødere i smagen hvor Proseccoen i modsætning er meget tør. 

Det gør at der er helt forskellige muligheder i forhold til hvilke retter og ingredienser du kan sammensætte med de 2 mousserende vine. 

Moscato d´Asti

Moscato d' Asti er en sød mousserende vin, med frugtige noter og en elegant lethed. Vi vil anbefale dig at sammensætte den med: 

  • Ristede mandler
  • Hindbær
  • Cheesecake 
  • Frugt sorbet 

Prosecco

Prosecco er som tidligere nævnt, en tør mousserende vin. Den har frugtige karaktere af abrikos, pære og æble. Til Prosecco bør du overveje at spise: 

  • Mandler
  • Røget laks
  • Sushi
  • Rejecocktail 
  • Asparges

Drinks med mousserende vin og/eller Champagne

Aperol Spritz

Aperol Spritz er vel en af nutidens meste hittende sommer driks, og det er da egentlig også til at forstå hvorfor den er det. Du kan se her hvordan du laver den populære sydeuropæiske aperitif. 

  • Isterninger: 4 - 6 stk
  • Aperol: 5 - 6 cl
  • Mousserende vin (meget gerne Prosecco): 5 - 6 cl
  • Danskvand: 1 - 2 cl
  • Appelsinskiver: 1 - 2 stk

Limoncello Spritz

Limoncello Spritz er ligesom Aperol Spritz også en populær sommer aperitif fra sydeuropa. Du kan lave en Limoncello Spritz med mere eller mindre alle slags mousserende vin, men prøv evt. at lav den med Asti Spurmante. Den syrlige Limoncello og den søde Asti går rigtig godt hånd i hånd. Nedenfor kan du se hvordan du laver den. 

  • Isterninger: 4 - 6 stk
  • Limoncello: 3 - 4 cl
  • Mousserende vin (meget gerne Asti): 5 - 6 cl
  • Appelsinskiver eller citronskiver: 1 - 2 stk

Cavamojito 

Cavamojito er en elegant, let brusende cocktail, som giver et forfriskende pust. Den egner sig perfekt som en utraditionel velkomstdrink, som med garanti bliver et hit blandt gæsterne. 

  • En halvtør cava 
  • 1 cl lys- eller mørk rom 
  • Limesaft, helst friskpresset
  • 6 til 8 mynteblade pr. glas