Vi tager pt. ikke imod ordre. Beklager. Du ønskes en god dag.
Vivino: 4,3 / 5
Ikke på lager
Ikke på lager

Dessertvin

Riesling Spätlese

179,95 kr.
Ikke på lager
89,95 kr.

Dessertvin

Her på siden har du mulighed for at finde en masse forskellige dessertvine. De mange søde og lækre vin er alle i den bedste kvalitet. Du kan her på siden både finde røde, hvide og mousserende dessertvine.

Hvad er dessertvin?

Dessertvin er som navnet antyder en form for vin. Denne vin indeholder oftest meget restsukker, og derfor er vinen blevet sød. Årsagen til det høje indhold af restsukker skyldes gæringen er stoppet før alt sukkeret er blevet til alkohol. Det at stoppe gæringsprocessen kan finde sted på flere forskellige måder.

Der findes rigtig mange forskellige slags dessertvine. Nedenfor kan du læse lidt om de 5 hovedgrupper som findes indenfor dessertvine.

Mousserende dessertvine

Mousserende dessertvine kan fungerer rigtig godt til en meget sød dessert, eks. kransekage eller chokolade mousse. Årsagen til det er, at dessertvin qua dens bobler virker mindre sød end den egentlig er. Samtidig har nogle druer en sødlig duft, som automatisk får vores hjerne til at tro, at vinen er sødere end den faktisk er. En flaske Asti Spurmante fungerer derfor utrolig godt til en sød dessert, samtidig med det er noget mere eller mindre alle kan lide.

Let søde dessertvine

Der findes ligeledes rigtig mange dessertvine som ikke er mega søde. Disse dessertvin er utrolig gode på en varm sommerdag, hvor de fremstå dejlige og læskende. Samtidig passer disse let søde vine faktisk også glimrende til meget krydret mad. Det kunne eks. være madretter fra Asien.

Lang de fleste af disse vine bør ikke gemmes, men drikkes relativt tidligt efter produktionsåret. Dog findes der en del vine indenfor denne kategori som er lavet på druen Riesling. Nogle af disse vine ældres glimrende, og vinder kraftigt ved aldring.

Drikker du disse vine til desserter, så passer de ofte rigtig godt til frugtdesserter og desserter hvor vanilje er dominerende.

Meget søde dessertvine

Disse dessertvine fremstår både i duft og smag meget søde. Hvis du er på udkig efter dessertvin som kan lagres i mange år, faktisk op imod +50 år, så er det vine i denne kategori du skal kigge efter. Det skyldes deres høje indhold af sukker og det relative høje indhold af syre. Den kombination gør simpelthen at vine bevarer sin gode smag i rigtig mange år.

Det er bl.a. i denne kategori du finder den franske Sauternes og Passito fra Italien.

Sent høstet dessertvine

Som det næsten fremgår af navnet, så er druerne til disse vine høstet væsentlig senere end vingårdene høster deres druer til andre vine. Når druerne hænger længere tid på stokkene bliver de mere og mere som rosiner. Det betyder sukkeret i druerne bliver mere intensiveret og druerne får en helt naturlig sødlig smag. 

Det er bl.a. denne teknink som anvende til produktion af ‘Eiswein.’ 

Ædel råd eller ædel rådne dessertvine

Det lyder nok en smule ulækkert og vi må nok også indrømme at det både ser og lugter lidt ulækkert - men de smager helt fantastisk. Denne produktionsform går ganske enkelt ud på, at druerne bliver angrebet af ædel råd før de presses. Denne form for råd giver druerne nogle fantastiske noter af ingefær, honning og safran. 

Der findes rigtig mange meget populær dessertvine som er produceret efter denne metode, og du har helt sikkert også smagt nogle af dem. Det er bl.a. Sauterne, Recioto della Valpolicella og ungarske dessertvin Tokaji. 

Den populære danskervin Amarone della Valpolicella er faktisk også produceret af tørret druer hvor det går ædelråd i druerne. Du kan læse mere om hvordan Amarone produceres her: Hvordan laves Amarone della Valpolicella?

Portvin

Portvin produceres udelukkende i det nordlige Portugal langs floden Douro. Portvin laves af lokale portugisiske vindruer, herunder bl.a. Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta Roriz. 

Der findes en række forskellige portvine. Du kan læse lidt om de forskellige portvine nedenfor.

Ruby & Crusted portvin

Denne type portvin ses som den ‘indledende’ portvin og fremstår meget ren i smagen. Den er knap så sød som eks. Tawny portvin.

Vintage 

Denne type portvin er lavet med druer fra samme årgang. Typen er lavet så den kan gemmes i op imod +50 år.  

Tawny portvin

Denne type portvin lagres på egetræsfade og tønder. Desto Mere tid den ligger på egetræsfade/tønder desto mere en nøddeagtig og figne smag får den. Det er typisk denne type af portvin som de fleste kender. Den fremstår dejlig sød i smagen.

Dessertvin til desserter 

Dessertvin drikkes til dessert. Men der er stor forskel på hvilken dessertvin du skal drikke til de forskellige desserter. 

Som regel siges det at desserter er søde, men har din dessert frugt som hovedelement, eller er der blot frugt til stede, kan din dessert være præget af syre. Desserter kan dog også som antydet være helt vildt søde. 

Der er derfor tre vigtige tanker at tænke før man vælger hvilken dessertvin man skal drikke til aftenens sidste ret. 

  1. Indeholder din dessert meget frugt, skal du vælge en syrlig og frugtig dessertvin.

  2. Vin og dessert skal være i balance. Vælg derfor en vin som har samme niveau af intensitet som desserten.

  3. Selvom du skal have en sød dessert, så er det vigtigt at din vin er sødere. Den skal ikke være meget sødere, men en anelse. Grunden til dette er, at hvis vinen ikke er sød nok, vil den hurtigt blive opfattet som tør og bitter. 

Nedenfor vil vi komme med anbefalinger til gode dessertvine til forskellige desserter.

Dessertvin til is 

Is findes i et utal af forskellige smage, hvilket også gør det udfordrende at komme med et konkret svar på hvilken dessertvin du bør drikke til is. 

Kigger vi på den helt klassiske vaniljeis, så vil jeg klart anbefale dig at gå med et køligt glas portvin. Alt efter hvilket tilbehør du servere til isen, kan der bruges forskellige typer af portvin. 

Leder du efter en frugtig og bær præget dessertvin, bør du vælge en ruby. 

Vi vil dog anbefale dig en tawny, som er præget af karamel og nødder. Prøv fx vores tawny portvin.

Dessertvin til chokolademousse

Desserter med chokolade plejer at betyde en sød omgang. Det er derfor også vigtigt her at huske på det tredje tip, nemlig at vinen skal være sødere end desserten. 

Chokolade er præget af mørke aromaer. Disse komplimenteres bedst af en rød dessertvin. Jeg vil anbefale at du vælger en portvin. Det ville jeg nemlig selv gøre. 

Dessertvin til frugtdessert

Frugt kan i forhold til vin deles op i 4 kategorier:

  • Citrus

  • Stenfrugt

  • Friske bær

  • Tørret frugt

Skal du have en citrusdessert er vi med det samme lidt udfordret når det kommer til valg af vin. Det skyldes at det høje niveau af syre som er til stede kræver utroligt meget af den vin som vi vælger dertil. 

Derudover så indeholder citrusdesserter normalt også et højt sukkerindhold, hvilket er et ekstra element som vi skal tage højde for i forhold til sammensætningen af dessert og vin. 

Til en citrusdessert vil jeg anbefale dig at vælge en Riesling Spätlese

Til en dessert med stenfrugt, som fx. abrikos og fersken, skal du vælge en dessertvin som har en god syre. Men husk, at den stadig skal være sødere end desserten. 

Skal du have friske bær, så bliver de bare bedre af at du drikker et glas mousserende vin dertil. 


Til tørret frugt vil jeg klart mene at du skal gå efter en lækker portvin. Især hvis du skal have en tung frugt, som fx svesker.