Olivenolie

Olivenolie findes i et væld af afskygninger og som med så mange andre ting, er noget bare bedre end andet. Det gør det også til en jungle udover det sædvanlige – derfor vil vi gerne give dig en guide til det lækre guld. Du kan desuden altid være sikker på, at olivenolie, du køber her på siden, er af den absolut højeste kvalitet.

Lad os starte med de forskellige rangeringer af olivenolie. Du kender sikkert de første 2; jomfruolivenolie og ekstra jomfruolivenolie, men det er først her junglen for alvor starter. Der  findes nemlig langt flere rangeringsgrader inden for olivenolie.

Nedenfor kan du se en rangering af de forskellige klasser inden for olivenolie.

  1. Ekstra jomfruolivenolie
  2. Jomfruolivenolie
  3. Olivenolie
  4. Raffineret olivenolie
  5. Olivenolie af presserester

Ekstra jomfruolivenolie

Olivenolier mærket med ”Ekstra jomfruolivenolie” er olier lavet af den højeste kvalitet. Olivenolie med denne klassificering er helt uden fejl, og olien er presset umildbart efter høsten. På den måde sikres den høje kvalitet med de 100% friske oliven.

Ekstra jomfruolivenolie egner sig særdeles godt til salater, fisk og risotto. Du kan godt opvarme olien til stegning, men her vil den miste smag og blive mere som en jomfruolivenolie i smagen. Anbefalingen herfra er derfor at anvende disse olier kolde.

Den Ekstra jomfruolivenolie kendes ofte på den friske duft af nyslået græs og på en og samme tid den friske og let bitre smag.

Jomfruolivenolie

Jomfruolivenolie er som oftest billigere end ekstra jomfruolivenolie, hvilket skyldes kvaliteten, der er tilsvarende mindre.

Årsagen til, at olie under denne klassificering ikke kan kaldes ekstra jomfruolivenolie, skyldes ganske enkelt fejl i olien. Det er altså olivenolie-producenternes svar på en 2. sortering. Disse fejl er ikke sundhedsskadelige, og produkterne kan stadig være af meget høj kvalitet. Årsagerne til, at der kan opstå fejl på olivenolie, kan være transportskader, for lang tid mellem høst og presning, frostskader eller anvendelse af nedfaldsfrugter.

Duften på disse olier er ofte mindre frisk. Til gengæld egner olierne sig særdeles godt til opvarmning og kan derfor med fordel anvendes til stegning.

Olivenolie

Olivenolie uden ekstra og jomfru ses ganske sjældent, men i supermarkeder ses enkelte eksempler. Kvaliteten er sjældent god, og prisen er ofte meget lav.

Anbefalingen herfra er at gå udenom disse produkter.

Raffineret olivenolie og olivenolie af presserester

Skulle du nogensinde støde på produkter påført disse betegnelser, bør du gå i en meget lang bue udenom. Kvaliteten er elendig, og det samme er smagen.

Produkterne smager sjældent af oliven og anvendes derfor til industri og fødevareindustri.

Hvordan fremstilles olivenolie?

Olivenolie fremstilles hvorved oliventræets frugter presses. Saften, som kommer ud har en gullig farve og tyktflydende struktur – nemlig olivenolie og frugtsaft. Frugterne presses gerne kolde, da olien herved beholder den største smag og dermed den bedste kvalitet.

Efter frugterne er presset, skal olien skilles fra frugtsaften. Dette sker ofte ved hjælp af en centrifuge, som skiller det tungere olie fra saften. Herefter filtreres nogle olier, mens andre sælges ufiltreret – disse er grumset i farven og kan have mere smag.

Nedenfor kan du se hvordan produktionen af olivenolie forgår: