Tendensen de senere år har i stigende grad været, at vinbønderne omlægger deres produktion til en økologisk produktion – men hvad betyder det egentlig?

Ved konventionel produktion er der gennem årene blevet tilladt flere og flere tilsætningsstoffer. Det betyder, at der i skrivende stund faktisk er mere en 50 forskellige tilsætningsstoffer tilladt. De fleste af disse tilsætninger skal sikre vinens kvalitet, og at den forbliver ”intakt.”

Det ældste tilsætningsstof er svovl, eller som der oftest står på flasken – sulfitter.

Er økologisk vin helt uden tilsætningsstoffer?

Det korte svar er nej.

Et tilsætningsstof som svovl, der i bund og grund er et naturligt stof, er også oftest brugt i økologisk vin. Det er dog vigtigt at forstå, at man sagtens kan købe vin helt uden tilsætningsstoffer – dette hedder naturvin. Når det er sagt, så har svovl/sulfitter faktisk rigtig mange gode egenskaber.

Her er nogle af de gode egenskaber:

  • Virker som et naturligt konserveringsmiddel
  • Sikrer en meget høj hygiejne
  • Forhindrer oxidation

Generelt er der i alle former for økologisk vin brugt færre tilsætningsstoffer og en mindre mængde af de stoffer, som alligevel benyttes.

Økologisk vin

Økologisk vin er fremstillet på druer, som er dyrket økologisk. Det betyder, at der i produktionen ikke er anvendt kunstgødning, sprøjtemidler med pesticider. Du får derfor en langt mere bæredygtig fremstilling, og en fremstilling, som tager stort hensyn til miljøet og naturen.

Derfor har vi her hos Vintønden også valgt at fører et stort udvalg af økologisk vin. Se nogle af vinene nedenfor.

-11%
-5%
189,95 DKK

Naturvin

Naturvin er vin helt uden tilsætningsstoffer – næsten. I noget naturvin kan der forekomme en meget lille mængde svovl – igen fordi stoffet er naturligt og har de fantastiske egenskaber.

Ellers er resten af produktionen 100% naturlig. Det betyder også, at vinen ikke tilsættes hverken sukker eller gær og dermed gæres helt naturligt. Resultatet kan efter vores erfaring være af svingende grad, da kontrollen med vinen er lig 0.

Nogle producenter mestrer metoden, mens andre halter efter. Metoden er forholdsvis ”ny,” men er helt sikkert noget, vi vil se mere af i fremtiden. Så måske du er til den grumsede naturvin?