Hvornår er en rødvin for gammel? Et spørgsmål som mange brænder inde med, og som ingen rigtigt kan give svaret på.
Rødvin er nemlig ligesom alle andre fødevare et levende organisk produkt, som hele tiden udvikler sig, med og uden prop. Alle rødvine ændre sig forskelligt og bør drikkes på forskellige tidspunkter.
Hvor længe kan en åben flaske rødvin holde sig?
Der findes ikke et endegyldigt svar og det afhænger også af hvorhenne vinen opbevares efter åbning.
Stuetemperatur
Har du flasken til at stå ved stuetemperatur er vores klare anbefaling ikke at vente mere end 3-4 dage med at drikke den. Herefter vil vinen ikke længere være særligt interessant. Finessen, elegancen og smagsnoter vil efter 4 dage være forsvundet.
Køleskabet
Et godt trick til at få din rødvin til at holde lidt længere er at placere den i vinkøleskabet. Har du ikke sådan et kan du sagtens bruge dit normale køleskab, også selvom det er rødvin vi taler om. Kulden vil hjælpe vinen med at holde på dens fine elementer, og vil derfor også kunne forlænge levetiden en smule. Vi anbefaler her opbevaring 5-6 dage.
Tip #1
Det første tip du bør skrive bag øret er altid at gemme proppen til flasken. Ligemeget om det er kork eller skruelåg. Vinen vil kunne holde sig længere med prop/låg på.
Tip #2
Som vi slog fast tidligere, så er rødvin et organisk levende produkt ligesom alle andre fødevare. Reglen om sund fornuft og brug af næse og smagsløg til at vurdere om fødevarer er for gamle gælder også ved rødvin. Dufter eller smager rødvinen underligt, så bør du ikke drikke den. Stol på din intuition.
Uåbnet rødvin
Når det drejer sig om en uåbnet flaske rødvin, så afhænger det af hvilken type vin du har med at gøre. F.eks. siger tommelfingerreglen at en flaske Barolo mindst bør ligge i 10 år, mens en flaske Beaujolais har ry for at bør drikkes samme år som den er produceret.
Der findes dog en række metoder hvorved du kan finde ud af hvornår du bør drikke din rødvin så den fremstår fra sin bedste side.
Den kostbare metode
Mange eksperter anbefaler at du ved køb af f.eks. Barolo bør købe op i mod 12 flasker. Herefter ligger du alle 12 flasker på lager og venter i 10 år. Efterfølgende starter du med at åbne en flaske om året indtil du synes den er som den skal være. Denne metode er dog både langvarig og kostbar. Barolo er oftest en af de dyrer vintyper på markedet.
Metoden kan dog kortes ned ved at købe Baroloer som er produceret for 10 år siden.
Erfaring og netværk kan være nøglen
Den anden metode vi vil give dig er at bruge dit netværk, online forumer eller sociale medier. Søg efter andres viden og erfaringer med vine fra samme område og årgang. Disse erfaringer er naturligvis ikke 100% retvisende, men de kan alligevel give et praj om hvorvidt en vin er klar eller ikke klar til at blive drukket.