GRØNNE/HVIDE VINDRUER

Chardonnay / Melon d’Arbois / Morillon

Verdens mest beplantede hvidvinsdrue, druen ses beplantet over hele verden. Mest kendt er hvidvinene fra Bourgogne som oftest er lavet på 100% Chardonnay. Druen skaber vine som har store forskelle alt efter hvor de er dyrket. Chardonnay kan skabe både knastørre og fede fyldige hvidvine. Chardonnay er derfor også kendt som en aromatisk drue da den skifter meget stil alt efter hvor den er dyrket.

Chardonnay er desuden en hvidvinsdrue som egner sig rigtig godt til fadlagering.

Chardonnay
Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc / Blanc Fumé / Sauvignon Blanco

En af de mest beplantede druer verden over, dog har druen det bedst når den ikke udsættes for alt for meget sol. Derfor ses den knap så ofte på oversøiske vinmarker. Sauvignon Blanc udmærker sig ved at være en ”ikke-aromatisk” drue, hvilket betyder at vine lavet med stor geografisk adspredelse har samme præg. Druen er specielt kendt fra Loire hvor den skaber fantastiske vine.

Riesling / Rhine Riesling / Riesling Renano

Det er svært ikke at sige Alsace i Frankrig og Tyskland når Riesling nævnes. Det er en drue som anmelderne står i kø for at rose, hvis vingården altså har gjort deres arbejdet godt. Riesling fra Alsace har tendens til at være meget tørre, hvorimod Riesling fra Tyskland ofte har en smule mere sødme.

Riesling er desuden en af de vindruer som egner sig rigtig godt til både tørre og søde vine. I bl.a. Tyskland og Østrig skabes de fantastiske dessertvine Eiswein.

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner / Veltlinksek Zelené / Zöldveltelini

Den ubestridte hoveddrue i Østrig, når der altså tales om hvidvin. Vine på Grüner Veltliner er i særklasse gastronimiskevine, altså vine som egner sig specielt godt til at blive drukket sammen med mad. Faktisk har blindsmagninger vist at gode vine på Grüner Veltliner kan nå samme niveau som de bedste hvidvine på Chardonnay.

Timorasso

Timorasso er formentlig en drue du ikke har hørt meget om, den er nemlig ikke specielt meget brugt i dag. Druen dyrkes hovedsageligt i Piemonte og skaber nogle fantastisk aromatiske vine. Årsagen til at den ikke dyrkes meget skyldes at den er enormt svær at arbejde med i produktionen. Faktisk anses Walter Massa og hans vingård Vigneti Massa som førende på området og han anses som en kultproducent når det handler om Timarasso.

Behandles druen rigtigt skaber den vine på niveau med stor Chardonnay og Riesling. Samtidig har Timorasso et fantastisk aldringspotentiale som med årene får et skøn petroleumsduft præcis som Riesling.

Timorasso
Pinot Gris

Pinot Gris / Grauer Burgunder / Grauburgunder / Pinot Grigio

Pinot Gris dyrkes i rigtig mange forskellige lande og har derfor også et hav af forskellige navne. Druen ses dog specielt dyrket i Tyskland, Frankrig og Italien hvor den skaber meget forskellige vine. Druen har dog tendens til at have noter af muskatnød, honning og eksotisk frugt.

Vindruen er en mutation af den meget kendte Pinot Noir og stammer sjovt nok også fra Bourgogne i Frankrig. Når druen er høstklar forekommer skindfarven oftest i en meget sart rød/blå farve.

BLÅ/RØDE VINDRUER

Barbera

Barbera er en af de absolut mest beplantede druesorter i Italien. Barbera ses plantet over det meste af Italien, men druen er dog specielt kendt i Piemonte, hvor den skaber fantastiske vine. Her står druen i skyggen af Nebbiolo, hvilket er synd for begge druer skaber meget forskellige, men rigtig gode vine.

Barbera er på mange måder en rigtig ”danskervin”, idet den ikke indeholder specielt meget tannin/garvesyre – den effekt som gør dig helt tør i munden. Druen skaber mørkevine som både egner sig til fadlagering på stål og egetræ, samtidig er vine lavet på Barbera ofte rimelig alkoholkraftige.

Barbera

Cabernet Franc / Cabernet / Bordo

Cabernet Franc er en druesort som dyrkes i rigtig mange lande, men den er specielt kendt fra Loire og Bordeaux i Frankrig. Vinene fra Loire er ofte præget af meget frugt, smidige tanniner og generelt vine som mange kan lide.

Druen står en smule i skyggen af dens noget mere kendte broder – Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc er blødere, mere rund i smagen og har tendens til at skabe mere feminine og elegante vine.  

Cabernet Sauvignon / Bidure / Petite Vidure

Cabernet Sauvignon er en af de mest beplantede druer verden over. Den ses dyrket i mere eller mindre alle store vinlande og kan skabe fantastiske vine. Druen har det bedst i varme omgivelser og stiller ikke yderligere store krav til dyrkningen. Cabernet Sauvignon modnes sent og skaber vine med forholdsvis meget tannin, hvorfor lagering ofte er nødvendigt for at gøre dem drikkevenlige.

 

Dolcetto

Dolcetto / Charbono / Douce Noire

Dolcetto er en drue som bruges rigtig meget i Piemonte, Italien. Navnet kan oversættes til ”lille og sød”, hvilket i dens smag er løgn. Druen bruges til tørre og rimelig tannin holdige vine. Druerne dyrkes side om side med Barbera og Nebbiolo, mens ses specielt dyrket i området omkring Langhe i Piemonte.

Druen er relativ nem at dyrke for vinbønderne, men skaber faktisk nogle ganske udmærket vine. Ikke vine på niveau med Barolo og Barbaresco, men dejlige frugtige vine.

 

Gamay

Når Bourgogne nævnes tænker langt de fleste på Pinot Noir og Chardonnay – hvilket også er helt berettiget. I Bourgogne ligger et område kaldet Beaujolais hvor Gamay-druen dyrkes i meget stor stil. Druen er kendt for at skabe lette, frisk og aromatiske rødvine.

Vine lavet på Gamay er lave på tanniner og fungerer perfekt på en varm sommerdag let afkølet, som et alternativ til hvidvin eller rosévin.

 

Gamay
Grenache

Grenache / Granacha / Granacha Tinta

Kært barn har mange navne og Grenache har utrolig mange navne. Druen ses specielt dyrket i Sydfrankrig og Spanien, men den kan findes over det meste af verden.

Druen er en smule unik i det, at den skaber alkoholkraftige vine og samtidig lyse vine. Det er derfor også en vindrue som ofte ses benyttet til rosévin.