DOCG, DOC, IGT & VdT

I Italien arbejder der med 4 niveauer af oprindelsesgarantien som ses nedenfor. Det er kategorier som regulerer vinproduktionen i Italien og sikre forbrugerne vin af bestemt kvalitet.

VdT (Vino da Tavola)

VdT står for ”Vino da Tavola” som er vin uden nogen geografisk betegnelse, i daglig tale kaldes dette vin også for bordvin. Det er vin som er dyrket overalt i Italien og ganske sjældent er kvaliteten god nok til at blive solgt uden for Italien.

IGT (Indicazione Geografica Tipica)

Den største kategori er IGT-kategorien. IGT står for ”Indicazione Geografica Tipica”, her er forbrugerne sikret at alle druerne kommer fra den IGT-region som er påført vinen, men her er ikke yderligere krav til fremstillingen af vinen. Det er i denne kategori muligt at finde rigtig god vin, som ofte er ganske peberet prismæssigt. Det er specielt ’supertoscanere’ som har den høje kvalitet i denne kategori, på den måde undgår vingården at overholde strenge krav i DOC eller DOCG lovgivningen – det kunne eks. være forbud mod nogle bestemte druer.

DOC (Denominazione di Origine Controllata)

Den anden højeste eller anden bedste kategori i Italien er DOC eller ”Denominazione di Origine Controllata”, her er vi som forbruger sikret en kontrolleret oprindelse og altså sikret at druerne kommer fra det sted i Italien som står anført. I Italine findes på nuværende tidspunkt 329 forskellige DOC’er. Hvert af disse DOC’er har egne krav til druesorter, det maksimale høstudbytte og lageringskrav for vinen.

DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)

DOCG er en oprindelsesgaranti som benyttes i Italien. Helt bestemt står det for ”Denominazione di Origine e Garantita”, og referer altså til at vinen har opnået et bestemt kvalitetsstempel og er tilbage i 1980 skabt for, at forbrugerne nemmere kunne finde et høj kvalitetsprodukt. Samtidig mente man at der på daværende tidspunkt var for mange DOC’er, og at der derfor var behov for en kategori som sikrede endnu større kvalitet.

I dag findes 74 DOCG-vine i Italien. Her i Danmark er de meste kendte Barolo, Barbaresco, Brunello og Amarone.

Summary
DOCG, DOC, IGT & VdT
Article Name
DOCG, DOC, IGT & VdT
Description
Hvad er DOCG, DOC, IGT og VdT? I artiklen her findes konkrete svar på netop disse italienske vinbegreber.
Author
Publisher Name
Vintønden
Publisher Logo