Brunello di Montalcino

Brunello di Montalciano

Brunello di Montalcino eller blot i hverdagstale kaldet Brunello er en af de 3 store vine fra Italien. De 2 andre vine fra Italien er Amarone della Valpolicella og Barolo.

Brunello di Montalcino laves altid på 100% Sangiovese, og druerne dyrkes på de lange bløde bakker i området omkring Montalcino i Toscana. Brunello er klassificeret DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), derfor er der også strenge krav til Brunello vine.

For at en vin må kaldes Brunello skal druerne til vinen komme fra kommunen Montalcino. Dernæst skal vinen som minimum indeholde 12,5% alkohol. Det er dog sjældent vinene har så lav en alkoholprocent. Typisk ligger den på 13 – 14% alkohol.

En Brunello vin skal som minimum lagre 5 år før den kan frigives til salg. Her skal som minimum 2 af årene forgå på egetræsfade og 4 måneder på flaske. Hvis en Brunello skal kaldes ”Brunello Riserva” skal den som minimum lagre 6 år før den frigives til salg. Her skal også minimum 2 af årene foregå på egetræsfade og afslutningsvis 6 måneder på flaske.

Opfyldes alle kravene ovenfor, må producenterne kalde deres vin for Brunello di Montalcino.  

Ung og gammel Brunello

Brunello kan ligesom nogle andre vine også gemmes en årrække. Det er bestemt ikke unormalt at Brunello vine kan gemmes i 10 – 20 år, mens rigtig gode Brunello vine kan gemmes i op mod 50 år før de drikkes.

En ung Brunello vin har mange noter af frugt og blomster. Duften og smagsnoterne i de unge vine er præget af kirsebær, tranebær, jordbær, violer og lakrids. De unge vine indeholder gerne meget tannin, hvorfor de også kan fremstå en smule lukket og spidse i smagen.

En gammel Brunello er mere åben og blød i smagen. Samtidig får en ældre Brunello også nogle andre dufte og smagsnoter. De gamle vine kan eks. have noter af kandiseret kirsebær, anis, nødder, chokolade og læder. Tanninerne i vinene er samtidig blevet meget blødere, hvorfor du ikke oplever samme tørhed i munden som ved en ung Brunello.

Rosso di Montalcino

Inden du bare kaster dig ud i at købe de dyre Brunello dråber, kan det anbefales, at du starter med at prøve en Rosso di Montalcino. Rosso di Montalcino laves som navnet antyder også i kommunen Montalcino. Den helt store forskel på Rosso og Brunello er lageringstiden. En Rosso skal kun lagre 6 måneder på egetræsfade og samlet set minimum 1 år inden den frigives til salg. Samtidig skal vinen også kun indeholde en alkoholprocent på 12%. Den kortere lagring medfører også at vinen bliver mere prisvenlig.

En god flaske Rosso di Montalcino kan du typisk gemme i 5 – 8 år, herefter vinder den som udgangspunkt ikke mere ved yderligere lagring.

Lær mere om Brunello di Montalcino nedenfor.

Summary
Brunello di Montalcino
Article Name
Brunello di Montalcino
Description
Bliv ekspert i Brunello di Montalcino og Rosso di Montalcino. Lær forskellen på vinen og forstå hvorfor Brunello er så pristung en vin, som vinder stor respekt i vin-verden. Prøv de forskellig vine og oplev forskellen.
Author
Publisher Name
Vintønden
Publisher Logo