259,95 kr.

Bourgogne

Bourgogne er vel nok indenfor rødvin Frankrigs og ja, verdens fornemmeste område. Rødvinene fra området er hovedsageligt lavet på Pinot Noir, mens de ligeså ekstravagante hvidvine oftest er lavet på Chardonnay.

Områder i Bourgogne

Området strækker sig fra nord mod syd. I nord produceres udelukkende hvidvin under Chablis-distriktet. Den sydlige del af Bourgogne er beliggende nær Lyon. I hovedtræk findes 5 underregioner indenfor Bourgogne: Chablis, Mâconnais, Côte Chalonnaise, Côte de Nuits og Côte de Beaune..

Chablis

Chablis er den nordligste region i Bourgogne. Her produceres udelukkende hvidvinen, hvilket passer rigtig godt til området. Geografisk er Chablis faktisk placeret tættere på Champagne end resten af Bourgogne-regionerne.

Det noget køligere klima i Chablis skaber vine med en rigtig go’ syre. 

Chablis står for cirka 20% af den samlede produktion i Bourgogne.

Mâconnais

Længst mod syd i Bourgogne ligger Mâconnais. I modsætning til hvad man skulle tro, så produceres der faktisk mest hvidvin i denne region. Hele 80% af de plantede druer i regionen er nemlig Chardonnay. Regionen er begunstiget af et noget varmere klima, hvilket skaber fed og fyldige hvidvine.

Samlet set stå Mâconnais kun for 7% af den samlede produktion i Bourgogne.

Côte Chalonnaise

Nord for Mâconnais er Côte Chalonnaise beliggende. Det er her forskerer meget Cremant de Bourgogne er opfundet. Forskere mener at kunne bestemmet opfindelsen dateret tilbage til 1822. 

I denne region ligger blandt andet Givery og Mercurey, som anses for at være forbundet med stor kvalitet. Udbyttet fra regionen er ikke stort, hvilket også afspejler sig i, at regionen kun står for 6% af den samlede produktion i Bourgogne. 

Côte de Nuits

I Côte de Nuits produceres ikke bare dyre vine, her produceres nogle af verdens absolut dyreste vine. Regionen er specielt kend for “Vosne-Romanée.” Guds håndsrækning til vinelskeren.

I dette område er producenten Domaine de la Romanée-Conti, formentlig den “største” producent i hele vinverden – ikke målt på udbytte, men på kvalitet. Gården ejer marken Romanée-Conti, marken som af mange betegnes som verdens bedste. Vinmarken producerer cirka 7.000 – 8.000 flasker årligt. En flaske koster i underkanten af 200.000 kr. – velbekomme siger vi bare. 

Det samlede udbytte fra regionen står kun for omkring 5% af produktionen i Bourgogne.

Côte de Beaune

I dette område findes nogle af verdens bedste hvidvine. Bl.a. vine fra Meursault er anerkendte. Se bl.a. vores Mercurey Blanc Premier Cru Clos des Barraults fra området. 

Regionen står for omkring 11% af den samlede produktion i Bourgogne. 

Bourgogne er kendt for verdens bedste vine, men måske også de værste. Kvaliteten er generelt ekstremt svingende og det kan derfor væres svært at gennemskue hvad man egentlig får for sine penge. Her på siden har vi kvalitetstestet alle vores vine inden de bliver sat til salg. Det er en garanti for, at vi kun sælger kvalitet.

Appellationer i Bourgogne

I Bourgogne findes en rækker certificeringer også kaldet appellationer. Disse er skabt for at kunne klassificerer vinenes kvalitet ud fra hvor de er dyrket. Appellationerne dækker over:

Regionalvine

Den regionale-appellation står faktisk for mere end 50% af den vin som produceres i Bourgogne. I denne kategori kan bl.a. nævnes Bourgogne AOC. I kategorien finder du rigtig meget vine uden kvalitet, men du kan også sagtens finde vin som smager af noget meget større. 

Kommunevine også kaldet “Village”

I denne appellation dækkes de enkelte kommuner. Det er altså en garanti for, at druerne i vinen er dyrket i den enkelte kommune. Kvaliteten er ofte god, men kan svinge meget.

1. Cru også kaldet Premier Cru

Her er vi nu nået til den næst øverste appellation der kan opnås i Bourgogne. Vinen fra denne appellation kan være enkeltmarksvine, men vinene må også godt blandes med druer fra andre Premier Cru marker. Markerne udmærker sig ved, at være placeret steder hvor druerne udsættes for rigtige gode forhold. 

Et eksempel på en sådan vi kunne være vores Givry Rouge 1er Cru “A Vigne Rouge.” 

Grand Cru

Grand Cru er så at sige toppen af poppen i Bourgogne – det fås ikke bedre. Det er kun de absolut bedste marker som tildeles denne appellation. Derfor er det også kun cirka 2% af alt vin fra Bourgogne som har Grand Cru appellationen. Det er enkeltmarksvine og på etikette vil udelukkende fremgå navnet på marken. Da det er en enkeltmarksvin er det en garanti for dig som forbruger, at druerne er dyrket på den samme mark. 

En sådan vin er eksempelvis vores Corton Perriéres Grand Cru.