Vores Baroloer

Barolo

Den fantastisk rødvin, som produceres i den Norditalienske region Piemonte, omtales af italiener selv som kongernes vin og vinens konge. I det nordvestlig Italien, Piemonte, hvor Barolo kommer fra nyder vinene godt af det “kølige” klima. Barolo distriktet er begunstiget af kølige nætter og varme dage, som gavner Nebbiolo-druen. Vinmarkerne er ofte placeret 200 – 400 meter over havetsoverflade, her udsættes druerne for store temperaturudsving. Her er stor forskel i de kølige nætter og de varme sommerdage.

Barolo rødvine produceres i kommunerne Barolo, La Morra, Castiglione Falleta, Monforte d’ Alba og Serralunga d’ Alba. Kommunerne ligger geografisk omkring 10 km fra det kulinariske mekka Alba.

Arealet, hvor der må produceres Barolo, er ganske begrænset og derfor produceres der også en relativ lille mængde Barolo årligt. Hele området dækker kun omkring 1.200 hektar, hvilket måske lyder af meget, men det er det bestemt ikke. Til sammenligning var der i 2010 cirka 630.000 hektar beplantet med vinstokke i Italien. Det betyder at 0,2% af det samlede antal dyrket hektar udgøres af Barolo.

Produktionen afhænger naturligvis meget af de enkelte års udbytte men den generelle produktion fra området ligger gerne på omkring 6 millioner flasker årligt.

Det lyder måske som en relativ stor mængde, men sammenligner man produktionen af Barolo med produktionsmængden fra andre store vinområder er det en ganske lav mængde.

Hvordan laves Barolo?

Barolo er altid lavet på 100% Nebbiolo og det er ikke tilladt at lade andre vindruer indgå i produktionen. Forskerer mener navnet på Nebbiolo kommer af “nebbia” som på Italiensk betyder tåge. Et kendetegn for hele Piemonte-regionen, dalene mellem maleriske bakker og bjerge i regionen ligger ofte gemt i en dyne under en tæt tåge.

Nebbiolo er en lidt speciel drue da den har en meget tynd skal og giver vinen utrolig meget tannin. En ung Barolo fremstår derfor også meget tør og generelt lukket i smagen.

Derfor bør langt de fleste Barolo vine også ligge en årrække før de nydes. En god flaske Barolo kan i nogle tilfælde gemmes i op mod 50 år.

For at producenterne må kalde deres vin for Barolo, skal den opfylde en række krav som er opstillet i den italienske DOCG-klassificering. Det er nok rimelig indlysende at druerne naturligvis skal komme fra en af kommunerne, hvor der må produceres Barolo.

Dernæst er der et krav om, at vinen lagres minimum 38 måneder, her af minimum 18 på egetræ, inden den frigives til salg. 

Er en Barolo klassificeret som en ”Barolo Riserva” skal den lagre minimum 62 måneder, her af minimum 18 måneder på egetræ, før den frigives til salg. Dernæst skal vinen indeholde en alkoholprocent på minimum 13% og der må ikke produceres mere end 56 hektoliter pr. hektar.

Opfyldes alle kravene ovenfor, må producenterne pryde deres flasker med det sagnomspundne Barolo-navn. Er etiketterne på flaskerne tilmed forsynet med ordet ”Vigna,” betyder det, at det er en enkeltmarksvin – alle druerne i vinen kommer altså fra den samme mark.

Krav til Barolo | Barolo regler

De oprindelige Barolovine

Oprindeligt var vinen fra faktisk Barolo søde. Tilbage i 1800-tallet var greve  Camillo Benso di Cavour borgmester i Piemonte. Han inviterede dengang den franske vinmager og ønolog  Louis Oudart til området. Det viste sig at blive en revolution for Barolo, i starten var det prominente besøg dog med øje for at øge den generelle vinkvalitet i området. Ligesom Rom ikke blev bygget på en dag, blev Barolo heller ikke nyskabt i løbet af kort tid – det tog en årrække inden de moderne Barolo vine blev produceret bredt i Barolo.

Det første Louis Oudart gik i gang med, var at øge kvaliteten omkring vinproduktionen. Han forbedrede forholdene i kælderen og øgede hygiejnen. Her efter skabte en en Barolo som var gæret til ende, hvorved den blev tør. Det er historien om hvordan den tørre Barolo blev skabt.

Hvilken mad passer Barolo til?

Det kan godt være svært at sammensætte mad med Barolo vine. En hovedregel er dog, at Barolo passer rigtig godt sammen med retter fra Piemonte regionen.

Det kan anbefales at servere kraftige madretter til den kraftige vin. Det kan eks. være langtidsbraiseret svinekød eller et mørt stykke oksekød.

Prøv evt. en Barolo til en Tournedos Rossini eller kalvebrisler med morkler i en syrlig rødvinsglace.

Følg høsten og lær mere om Barolo i videoen nedenfor.

Hvad koster en go’ Barolo?

Det store spørgsmål er ofte; Hvad koster en go’ Barolo? Det er et svært spørgsmål at svare på, for der er som med så mange andre ting ikke en regel uden undtagelser. Vores erfaring er dog, at du sjældent for god Barolo til under 250 kr. De helt billig Baroloer du finder i supermarkederne overhold kun lige reglerne for hvordan en Barolo skal laves. Det er altså en Barolo, men skal du have vin i den pris får du formentlig mere for dine penge ved bare at købe en Nebbiolo-baseret vin og ikke betale for det eksklusive Barolo.

Summary
Barolo - Vinens konge og kongernes vin
Article Name
Barolo - Vinens konge og kongernes vin
Description
Bliv klog på Barolo vine, som af italienerne selv kaldes vinens konge og kongernes vin. Lær om hvorfor Nebbiolo-druen er så speciel, og hvordan man sammensætter mad til den sagnomspundne rødvin Barolo.
Author
Publisher Name
Vintønden
Publisher Logo