Hos os fører vi 3 forskellige flasker Amarone della Valpolicella. Fælles for dem alle er deres tårnhøje kvalitetsniveau og flotte, elegante struktur, og ikke mindst deres eminente smag.

Amarone er en af vores helt klare yndlingsvine, derfor er det også vigtigt for os, at de flasker vi har på lager er fra den absolutte top af vine fra Italien.

Du vil nedenfor finde 3 eminente flasker Amarone som alle sammen er rost til skyerne af diverse anmeldere fra hele verden. Dette kan du læse mere om under de pågældende vine.

Ugolini Valle Alta

Amarone della Valpolicella DOCG - Valle Alta - 2013

Amarone della Valpolicella DOCG fra Tenute Ugolini. Et helt igennem gennemført glas vin fra 2013 hvor du vil opleve utroligt flotte og dybe noter af modne frugter, kirsebær syltetøj og fadnoter. 

Det er både vores, vores kunder og anmeldernes favorit Amarone. 

Den er bl.a. gold certificeret af TheWineHunter, så er den også på listen over de 100 bedste vine fra Italien 2020, og så har den også hele 4,3 stjerner på Vivino. 

En fantastisk flaske Amarone som enhver vinelsker bare må smage. 

Alkoholprocent: 16%

Druer:
Corvina, Corvione, Oseleta, Rondinella

Se mere her

Årgang: 2013

Se mere her

Amarone della Valpolicella - Simison - 2015

Simison Amarone Della Valpolicella

Vores anden Amarone della Valpolicella er fra den respekterede producent, Luciano Arduini. Du vil opleve tårnhøj kvalitet og en ekstremt flot, dyb og intens smagsoplevelse. Hvis du elsker traditionel Amarone, så vil du elske denne. 

Når du smager vinen vil du fornemme en kraftig og intens bær-eksplosion hvor især brombær og kirsebær er fremtrædende. 

Denne emninente vin er rost til skyerne af diverse anmelder og private forbrugere. Bl.a. har den fået 5 ud af 6 stjerne ved WineLab, og så har den hele 4,4 på Vivino.

Alkoholprocent: 16%

Druer:
Corvina, Corvione, Molinara, Rondinella

Se mere her

Årgang: 2015

Se mere her
Simison Amarone Della Valpolicella

Amarone della Valpolicella Classico - 2013

Her får du endnu en Amarone fra Luciano Arduini. Og det er med god grund. For denne unikke Amarone vin er skabt påbagrund af et frugtbart landskab og Arudini-familiens lidenskab for vin. 

Du vil opleve en helt igennem unik og ægte Amarone smag, med spicy, fyldige og runde noter fra fadlagring. 

Med denne Amarone vil du ikke blive skuffet. Den har dybden og intensiteten som enhver god Amarone bare skal have. 

Alkoholprocent: 16%

Druer:
Corvina, Corvione, Molinara, Rondinella

Se mere her

Årgang: 2013

Se mere her

Amaronens A-Z

Amarone della Valpolicella, mere italiensk-dansk bliver det vel ikke? Amarone er danskernes favorit vin fra Norditalien.

Mange kender navnet, Amarone della Valpolicella, men hvad er det egentligt? Hvordan produceres det, og hvad er de karakteristiske træk som danskerne elsker?

Gennem teksten vil vi forsøge at besvare både ovenstående spørgsmål og en række flere, som er de spørgsmål vi oftest bliver spurgt om når det omhandler Amarone.

Hvad er Amarone?

Amarone della Valpolicella er rødvin produceret på delvist tørrede blå druer i Valpolicella, Italien. En flaske Amarone skal indeholde druerne Corvina, Molinara og Rondinella.

Amaronens historie

Amaronens historie starter helt tilbage i romertiden med Amaronens moder, Recioto. Recioto er en dessertvinssød rødvin som er baseret på tørrede blå druer. Det er dog først adskillige hundrede år senere at Amaronen blev født. Det skete i den vinkælder i Valpolicella, i år 1936.

En anekdote fortæller, at Amaronen blev født ved en fejltagelse. En af medarbejderne i den pågældende vinkælder, glemte et parti Recioto. Det medførte så at Reciotoen påbegyndte en lang og ikke planlagt lagring, hvilket medførte at vinen opnåede en let syre og bitter smag.

Den nye og lagrede Recitot nåede hurtigt indpas hos forbrugerne og man besluttede derfor at påbegynde produktionen af det vi i dag kender som, Amarone della Valpolicella.

Fun Fact #1

En dygtig og forudseende vinmager gemte et parti af de første producerede flasker med trykte Amarone-etiketter på. Det gjorde han for at undgå at flaskerne skulle falde i hænderne af de tyske officerer under 2. verdenskrig. Det var først efter 2. verdenskrigs afslutning at Amaronen fik lov til at se lys igen. Det gode ved dette var, at man opdagede at Amaronen bestemt ikke blev dårligere af at ligge til lagring i en længere årrække.

Lær mere om vinene fra Norditalien i videoen ovenfor.

Hvor kommer Amarone vin fra?

Amarone della Valpolicella er som navnet antyder fra vindistriktet Valpolicella beliggende i Veneto regionen i det nordlige Italien.

Navnet på vindistriktet menes at stamme fra de latinske ord Val Poly Cella – oversat til dansk betyder det noget i retning af dalen med de mange kældre. Veneto er da også den region i Italien, som producerer langt mest vin, hvorfor det ikke er så underligt med de mange vinkældre.

Valpolicella er fra gammel tid noget mindre, end det er i dag. Derfor findes også en Classico-zone, som signalerer det oprindelige Valpolicella. Nogle hævder, at de bedste vine kommer fra netop dette område. Dette er dog tvivlsomt, og graden af variablen ”de bedste vine” bliver nok i højere grad skabt i vineriet, hvis druerne har haft de optimale forhold, som ses mange steder i området.

Valpolicella Classico dækker følgende kommuner:

  • Sant’ Ambrogio
  • Fumane
  • San Pietro in Cariano
  • Negra

Mange danskere kender til området, hvilket formentlig skyldes Gardasøens placering og dens popularitet blandt sol- og ferieglade danskere. Små 10 km fra byen Lazise ligger nemlig den vestlige grænse for Valpolicella, som starter på den østlige side af floden Adige.

Er du en hyppig gæst i det norditalienske nær Gardasøen og Verona, kan det varmt anbefales med et besøg på en eller flere vingårde i området. Ligeledes kan en kørertur på Strada del Vino i Valpolicella anbefales – her træder det billedskønne område virkelig i karakter, og viser hvad det kan.

Vinmarker i Valpolicella
Vinmarker i Valpolicella

Statistik over Valpolicella

Valpolicella strækker sig over et areal, som er 25 km langt og 12 km bred. Siden vinproduktionen for alvor startede, er antallet af vinmarker og deres størrelse blot steget. I dag er ca. 8.000 hektar tilplantet med vinstokke i Valpolicella.

I Valpolicella produceres også andre vine end blot de omtale Amarone og Recioto. Her produceres udover disse vine bl.a. Valpolicella DOC og Valpolicella Ripasso DOC. Nedenfor ses en statistik over antal produceret flasker af de forskellige slags vine.

Statistik over millioner antal produceret flasker i Valpolicella
Statistik over millioner antal produceret flasker i Valpolicella

Hvordan laver man Amarone?

Amarone della Valpolicella er det, italienerne kalder passito, som kan afledes af metoden, der bruges til at producere vinen – nemlig appassimento. Passito er en hentydning til tørring af vindruerne, mens appassimento er den egentlige metode, der anvendes.

Druerne som anvendes til Amarone er typisk Corvina, Corvinone, Molinara og Rondinella. Det er også tilladt at iblande oltidsdruen Osaleta, som vinder mere og mere frem.

Fordelingen af brugen af druerne er reguleret fra lovgivning og ser således ud;

  • Corvina/Corvinone:
    • Druen skal indgå i en Amarone, og vinen skal indeholde mellem 45 – 95% Corvina.
  • Molinara:
    • Druen skal indgå i en Amarone, og vinen skal indeholde mellem 5 – 30% Molinara.
  • Rondinella:
    • Druen kan indgå i en Amarone, og vinen må indeholde mellem 5 – 10% Rondinella.
  • Andre druer:
    • Det er lovligt at blande andre druer i vinen, eks. Osaleta. Amarone må indeholde optil 15% andre druer – dog må hver drue kun bidrage med 10% af vinen.

Druerne høstes typisk manuelt i september eller oktober måned alt efter vejrets arten gennem sæsonen. Efterfølgende gennemgår druerne en sortering, således det kun er de bedste druer, som anvendes. Derefter lægges vinklaserne på tørrebakker lavet af siv eller plastik. Druerne tørres så i indrettede faciliteter med god ventilation. Her ligger druerne hele vinteren – altså typisk 3 – 5 måneder inden de presses, og som minimum frem til 1. december.

Tørringen medfører, at druerne mister op imod 50% af deres vægt. Indholdet af saft og sukker bliver derfor betydeligt mere koncentreret, hvilket sikrer Amaronen en kraftig smag, farve og duft.

Efter presningen foregår gæringen, og det er altså også her, det bestemmes om vinen skal være en Amarone eller Recioto. Lovgivningen siger, at en Amarone skal indeholde minimum 14% alkohol, ellers er det ikke en Amarone. De fleste Amaroner har en alkoholprocent på 15 – 16%. Samtidig skal en Amarone minimum lagre 2 år på fade, inden den kan frigives til salg. Mange producenter lader ligeledes deres vine lagre/hvile på flaske, før de frigives til salg.

Hvis Amarone-vinen lagrer på fade i 4 år eller mere, må Riserva betegnelsen indgå i navnet. Disse vine er ofte betydeligt mere kostbare, og priserne lyder ofte på +500 kr. Der er set eksempler på vine, som koster flere tusinde koner flasken. 

Den færdige vin må i øvrigt maksimalt indeholde 0,4% restsukker. Det betyder altså, at 1 liter Amarone maksimalt må indeholde 14 g/literen.

Vintønder med Valpolicella-vin
Italiensk vinkælder i Valpolicella fyldt med vintønder. Vintønderne indeholder Amarone della Valpolicella som ligger til lagring.

Som både tabellen ovenfor viser samt de stigende antal beplantede hektar i Valpolicella, er det ikke svært at se, hvor meget vinproduktion efterhånden betyder for området, og ikke mindst hvor vigtig specielt Amaronen er. Omkring 25% af vinproduktionen i området er netop Amarone, og tallet har været stigende lige siden, man begyndte at føre statistik. Tallet forventes ligeledes stigende i fremtiden.

I Danmark sælges cirka 500.000 flasker Amarone årligt.    

Hvad drikker man Amarone til?

Årsagen til at Amarone er blevet så populær i Danmark, skal nok i høj grad findes i den danske mad og det danske vinter klima. Amarone-vin er som skabt til specielt den danske julemad. Den fede mad kræver nemlig en kraftig vin. Du bør dog notere dig, at Amarone-vin med alkoholprocenter på 16-17% meget hurtigt kan virke mættende i sig selv.

Amarone er ligeledes fortrinlig til oste, hvor den kan hamle op med selv de stærkeste af slagsen. Som en af de få vine, kan en Amarone faktisk drikkes til skimmeloste som Gorgonzola og Roquefort.

Vi hos Vintønden nyder faktisk at drikke Amarone-vin uden et egentligt måltid. Vinene har nemlig også et utal af nuancer og udvikler sig helt fantastisk i munden. Vi anbefaler dog, at du nyder en smule brød eller grissini til – dette vil ”rengøre” din mund, så du får det fulde potentiale ud af din Amarone.

Hvor længe kan en Amarone ligge?

Langt de fleste Amaroner kan drikkes, når du køber dem. Det skyldes den relativt lange lagering, vinen har været igennem, inden den frigives til salg. Køber du en Riserva, der som minimum har lagret 4 år på fade, er der ligeledes stor chance for, at du kan lade den lagre i yderligere adskillige år. Det kan også være muligt, at lagre en ’almindelig’ Amarone.

Amarone er som udgangspunkt en kraftbombe af smag og duft, når den frigives til salg. Vælger du at lagre din Amarone, vil det bringe flere nuancer frem i vinen, som ellers ikke ville være der. Hos Vintønden synes vi, at mange Amarone-vine faktisk vinder ved lagering, og vi elsker de sarte nuancer, der følger med lageringen.

Vælger du at lagre din Amarone, gælder præcis de samme regler som ved lagering af alle andre vine. Du bør sørge for at opbevare din vin et køligt og mørkt sted, meget gerne i et vinkøleskab eller i en egentlig vinkælder. Har du ingen af delene, kan du opbevare dit vin forneden i et skab, hvor temperaturen er konstant.

Den ideale temperatur til opbevaring af vin er 12 grader. Små temperaturudsving gør ikke den store skade, så længe de sker over en lang periode. Altså vil det ideelle være så tæt på en kølig konstant temperatur som overhovedet muligt.

Ripasso

Valpolicella Ripasso bliver af mange kaldet lille broderen til Amaronen, hvilket på mange måder er både rigtigt og forkert. Nogle Ripassoer har træk, som får den til at minde om en Amarone, mens andre har kvaliteter, som ja, får den til at minde om en Ripasso. Det er derfor synd, når folk sammenligner Ripasso med Amarone. Det er 2 vine, som kan have nogle af de samme nuancer, men langt hen af vejen er det 2 forskellige rødvine.

Ripasso refererer til metoden, som anvendes til at lave vinen. Ripasso kan lidt frit oversættes til, at passerer forbi.” Ripasso produceres nemlig ved, at man først producerer en Valpolicella-vin. Denne vin presses og gennemgår en fermentering (processen som laver alkohol). Efterfølgende hældes den unge vin over kvaset fra Amarone-produktionen og får tilføjet noter fra Amarone-vinen. Kvaset indeholder stadig så meget sukker, at vinen begynder at gære igen – der er her tale om en 2. fermentering.

Kravene til en Ripasso er, at den blot skal indeholde 12,5% alkohol. Derfor er det også en af de få vine, hvor du rent faktisk kan anvende alkoholstyrken som en målestok for, hvor god en kvalitet vinen har. En ganske normal Valpolicella vin indeholder som regel 12-12,5% alkohol, hvorfor det altså kan konkluderes at en Ripasso, som har samme alkoholprocent, ikke har ligget særlig længe på kvaset fra Amarone-produktionen. Dette kan dog være en godt tegn, hvis du er til unge og friske vine, som har stor frugtsmag. Men det er dog også her, hvor mange bliver skuffet, når de sammenligner en sådan Ripasso med en stor og kraftig Amarone. Finder du imidlertid Ripasso-vine med en alkoholprocent på 13-14,5%, er du mere sikker på en oplevelse, der til tider kan give den samme effekt som en Amarone giver.

Lær mere om Amarone i videoen lige ovenfor.

Summary
Amarone della Valpolicella
Article Name
Amarone della Valpolicella
Description
Detaljeret gennemgang af danskernes favorit vin - Amarone della Valpolicella. Få svar på diverse myter, gåder og info omkring den kraftige vin fra det Norditalienske. Bliv meget klogere på denne helt fantastiske vin.
Author
Publisher Name
Vintønden
Publisher Logo